Navigation

you are here:  PREMIERINGSSYSTEM / Slutresultatet
 

Sammanfattning, juni 2011 - november 2013

Syfte
Syftet med vårt delprojekt ”Award Systems” har varit att kartlägga olika system som informerar konsumenten om hygiennivån hos livsmedelsföretag inom bland annat Östersjöområdet men även i andra länder i Europa. Vidare har vi kartlagt om det finns förutsättningarna för gemensamma bedömningsgrunder samt en gemensam plattform för länderna inom projektet att kommunicera ut sina resultat till konsumenten.

Kartläggning
Vi har genomfört en kartläggning avseende konsumentens möjlighet att få information om hur företagen lever upp till vår gemensamma EU-lagstiftning. Vi har undersökt nio länder runt Östersjön, inklusive Sverige samt sex länder i övriga Europa. De länder runt Östersjön som vi har tittat på är Danmark, Tyskland, Finland, Polen, Kaliningrad, Estland, Lettland, Litauen och Sverige. Övriga länder i Europa som vi undersökt är Belgien, Luxemburg, Österrike, Nederländerna, Schweiz och Irland.  

Vår kartläggning visar att ett av länderna, Danmark, har kommit mycket långt i sitt arbete med att offentliggöra resultaten från livsmedelsinspektionerna i landet. Hygiennivån har efter införandet av publiceringen av inspektionsresultat, via en symbol i form av en ”Smiley”, höjts avsevärt. Resultatet har blivit så bra att man nu också infört en ”Elite Smiley”. Denna symbol kan de verksamheter få som har de allra bästa resultaten under fyra på varandra följande inspektionerna.

Vi kan konstatera att ett antal länder i vår närhet har system som möjliggör för konsumenten att kunna göra medvetna val avseende hur väl företagen lever upp till livsmedelslagstiftningen. Utformningen av hur man presenterar resultaten varierar mellan länderna. Det finns också en variation avseende vilken typ av livsmedelsverksamheter som publiceras och hur man kommunicerar resultaten till konsumenten. Vi kan också konstatera att det finns ett stort intresse från konsumenterna sida att kunna få information om inspektionsresultat och utifrån detta kunna göra medvetna val. Fördelarna för producenter och konsumenter är uppenbara. Och mest av allt, innebär ett offentliggörande av resultaten att konsumenten kan känna förtroende för att verksamheten lever upp till kraven i livsmedelslagstiftningen. Den signalerar livsmedelssäkerheten på en hög nivå.

I en del länder såsom Österrike och Nederländerna pågår diskussioner om publicering ska ske och hur publicering av resultat ska se ut. Vi kan konstatera att det finns ett intresse från myndigheternas sida i dessa länder att göra det mer transparent för konsumenten i sina val.

I Tyskland har man nationellt utformat ett system för att publicera resultat från livsmedelsinspektioner, dock har detta ännu inte antagits i alla delstater.
 
I Polen finns det idag ingen möjlighet att publicera resultat från livsmedelsinspektioner. Nationell lagstiftning medger inte detta.

I Sverige finns inget gemensamt system för publicering av resultat, utan de kommuner som väljer att offentliggöra inspektionerna kan ha olika system för detta. Följden av detta är att det förekommer många olika system och kriterier. Detta gör det något svårare för konsumenten att kunna göra medvetna val. En del kommuner publicerar enbart de verksamheter som frivilligt anmäler att man vill delta i publiceringen och som uppfyller kraven för att bedömas vara utan avvikelser. Andra kommuner publicerar alla resultat från inspektionerna, både de som har bedömts med avvikelse och de som bedömts vara utan avvikelse.

Slutsats
Vi kan konstatera att i de länder som har haft system för publicering av inspektionsresultat, där har också hygiennivån/standarden bland företagen öka betydligt.

Inom ramen för vårt projekt har vi också diskuterat möjligheten att eventuellt kunna publicera resultat från livsmedelsinspektionerna i Tyskland, Polen och Sverige.

Tyskland har arbetat fram ett nationellt system men detta har inte antagits av alla delstaterna än. Det pågår en politisk process för att om möjligt införa systemet i hela Tyskland.  Berlin har tagit fram ett eget system som idag används i staden.

Polen har idag inget system för publicering av livsmedelsinspektioner då det inte medges inom deras lagstiftning.

Av de deltagande kommunerna i Sverige, publicerar ett antal av dessa sina resultat i dag via webben och några med en dekal på dörren till företaget. Tyvärr har kommunerna olika system och kriterier för offentliggöra resultaten och detta medför att det blir svårare för konsumenten att göra medvetna val.

Vidare har vi undersökt om det finns förutsättningarna för gemensamma bedömningsgrunder samt en gemensam webbplats för länderna inom projektet att kommunicera ut sina resultat till konsumenten.

I projektet Focus on Food finns det möjlighet för de deltagande kommunerna att via projektets webbplats, www.focus-on-food.eu länka till de kommuner och regioner som publicerar resultat från inspektioner. Projektets webbplats kommer att finnas kvar fem år efter projektavslutningen i november 2013.

Ett av delprojekten inom Focus on Food, aktivitet nr 1, har tagit fram gemensamma checklistor som kan användas vid inspektioner. Dessa checklistor kan med fördel fungera dels som ett underlag vid bedömning av livsmedelsföretagen, dels som en gemensam bas vid en publicering av resultaten från inspektionerna. Möjligheten finns nu för att kunna publicera inspektionsresultat från de deltagande länderna i projektet, med gemensamma grunder och bedömningspunkter.



last changed: 31.01.2014